Французинът Жан Тирол получи Нобеловата награда за икономика за 2014 година

Приносът му е в изследване на държавната регулация на големите корпорации със значително влияние на пазара.

Жан Тирол

Жан Тирол

Френският икономист Жан Тирол получи Нобеловата награда за икономика за 2014 година за анализа си на силата на пазара и регулацията, по-специално държавната регулация на големите корпорации със значително влияние на пазара.

"Жан Тирол е един от най-влиятелните икономисти на нашето време", обяви Кралската шведска академия на науките. „Преди всичко той изясни как да бъдат разбирани и регулирани сектори, доминирани от няколко силни компании", уточни академията.

Изследванията на Тирол ясно демонстрират, че регулациите на пазара трябва да бъдат внимателно адаптирани към условията на специфични икономически сфери, а регулациите с общ характер – ценовите тавани, например – носят повече вреди, отколкото ползи.

"Наградата за икономика тази година се присъжда за ограничаването на влиянието на могъщи корпорации", заяви постоянният секретар на Кралската шведска академия на науките.

Жан Тирол има докторска степен от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати. Той е научен ръководител на Института по икономика на индустрията към университета във френския град Тулуза.

Икономистът ще получи 8 милиона шведски крони (1,1 милиона долара).

Наградата за икономика е последната от поредицата нобелови отличия. Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.

През последните две десетилетия наградата за икономика е присъждана предимно на американски икономисти, сред които Пол Кругман, Милтън Фридман, Фридрих фон Хайек, Джоузеф Стиглиц.