Прожекция на българския филм „ИРИНА“ и среща с режисьорката Надежда Косева

18 април 2019 г., 19.00 часа, зала АУЛА

Филм: България, 2018 г.

Режисьор - Надежда Косева

Сценарий - Светослав Овчаров, Боян Вулетич, Надежда Косева

В ролите - Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков

Продуцент - Стефан Китанов

След като спечели 9 престижни отличия на международни и национални кинофестивали, дебютният пълнометражен филм на режисьорката Надежда Косева "Ирина" ще има своята дългоочаквана премиерна прожекция и в ИУ – Варна.

Ирина работи като сервитьорка в малко градче в България. В деня, в който я уволняват, съпругът ѝ преживява тежка катастрофа. Семейството на Ирина изпада в бедност. За да свърже двата края, тя става сурогатна майка. Ежедневните борби, отчаянието и семето на живота, което расте в корема ѝ, надигат нова вълна в този тежък и скапан живот. Ирина бавно започва да разбира какво означава да обичаш и да прощаваш.

„Да носиш дете и да родиш, променя живота на всяка жена. Моя също. Ирина е много лична и много женска (но не феминистка) история за преоткриването на света чрез новия живот.

Ирина е филм за прошката. История, която поставя морални и етични въпроси, но едновременно с това ни води на място, където отговорите им губят своето значение. Място, на което прошката е единственият начин за превъзмогване на отчаянието, болката и гнева. Единственият начин да оцелееш.“

Надежда Косева

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

„Златна роза“ '18 – най-добър дебют, най-добра актриса (Мартина Апостолова), награда на СБФД Котбус '18, Германия – Най-добър дебютен филм, най-добра актриса (Мартина Апостолова) Тирана '18, Албания – „Златен бухал“ за най-добър филм Варшава '18 – Наградата на Екуменическото жури, Специалната награда на журито за Мартина Апостолова

Трейлър на филма: www.cinefish.bg/Irina-Treylar-trailer38521.html