Марин Урумов представи „Бакъреният кон“ пред студенти в ИУ – Варна

Студенти от Литературния клуб в Икономически университет - Варна и почитатели на литературата присъстваха на творческа среща с писателя Марин Урумов, който представи сборника си с разкази „Бакъреният кон“ в рамките на планираната културна програма  на Университетския куртурен център.

Авторът е с икономическо образование, което е получил в ИУ – Варна, но е писател по призвание. „Бакъреният кон“ за него не е първа книга, но е дебют в прозата.  Сюжетите на разказите в нея са от живота и за живота, често невероятни – като самия живот. В „Бакъреният кон“ Марин Урумов среща читателя с хора и съдби, завихрени в български истории от различни времена и места. Роден разказвач, той живописно изобразява късове реалност – от епохата преди Освобождението до прехода на 1990-те и след това. Героите му говорят и книжовно, и диалектно, и жаргонно, и старинно – всякак, което е едно от постиженията на книгата. По-голямата част от разказите са написани в първо лице и това ги прави убедителни, живи и истински. Звучат като изповеди и до известна степен са. Динамиката в разказите, използването на автентични диалектни изрази, както и на места жива и нередактирана реч, държи читателят в напрежение.

За членовете на  Литературния клуб с председател Михаела Тодорова  беше интересно да срещнат възпитаник на ИУ – Варна, който също като тях е изкушен от изящното слово, и да чуят някои от разказите – прости човешки истории от днешния и вчерашния ден, в които всеки може да намери себе си и хората, които го обкръжават.

За удоволствието от срещата с добрата литература допринесе и емоционалното представяне на автора от Ваня Маркова, чиято галерия „Арт Маркони“ е приютила първото представяне на „Бакъреният кон“ пред варненската публика.