Монография за Стоимен Стоилов беше представена в ИУ – Варна

Монографично-биографична книга за именития художник Стоимен Стоилов беше представена на 23 май 2019 г. в ЗАЛА 1 на Икономически университет – Варна. Тя е дело на университетското издателство „Наука и икономика“, а неин автор е Валерий Пощаров – художник, галерист и изследовател на българските пластични изкуства. Пълноцветното луксозно издание съдържа над 150 изображения, включващи творби на художника и снимки от личния му архив.

Домакин на събитието в навечерието на светлия празник 24 май бе ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Пламен Илиев, който представи специалния гост Стоимен Стоилов и автора на книгата Валерий Пощаров. Проф. Илиев припомни, че в навечерието на 99-годишнината на ИУ – Варна проф. Стоилов дари на университета и 24 свои графики от периода 1980 – 2000 г., както и 2 маслени картини на Диана Стоилова. Той е автор и на двете монументални живописни творби „Алегория на брега“ и „Алегория на морето“ в централното фоайе, както и на керамичното пано „Стената на символите“ на Студентската улица в академичната сграда.

Сред присъстващите бяха директорът на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева, преподаватели, художници, студенти, ценители на изобразителното изкуство. Специални гости на творческата вечер бяха участниците в Международния поетичен фестивал „Славянска прегръдка“ – изявени поети и писатели от славянските страни, сред които: Анатолий Щелкунов – дипломат, бивш генерален консул на Руската федерация във Варна, Елка Няголова – поетеса, основател на Славянската литературна и артистична академия, Людмила Снитенко от Русия, Енерика Бияч и Диана Буразер от Хърватия, Алекси Врубел и Божена Хайнц от Великобритания, Вера Хорват от Сърбия и други.

В предговора към книгата авторът Валерий Пощаров казва: „Това е книга за СЪДБОВНИЯ ПЪТ. Той криволичи през китни поля с разцъфнали синори, под сенчести дървета, сред клоните на които се любят птиците, през бурни реки с измамни проходи, през урви и трънливи усои, през сияйни планини и знойни пустини, през времена на триумф и на страдания. Това е ПЪТЯТ НА ИЗБРАНИТЕ И ПОСОЧЕНИТЕ. Води винаги до един връх, който не е Олимп, а е върхът, покрит с разпятия. Защото, както казва Бодлер: „Изкуството е кръст, на който, страдайки, човек се доближава до Бога“.“