"Стената на символите" на Стоимен Стоилов бе открита в ИУ

Монументалната творба „Стената на символите“ от световно известния художник, носител на Хердерова нахрада, проф. Стоимен Стоилов бе открита на 13 май 2019 г. в Икономически университет – Варна в присъствието на много ценители на изобразителното изкуство. Тя е огромно керамично пано с височина 3 и ширина 5 метра. Състои се от 160 плочи, всяка 30 х 30 см, рисувана керамика. „Стената на символите“ е създадена от проф. Стоимен Стоилов специално за Икономическия университет по покана на ректора проф. д-р Пламен Илиев. Тя е реализирана с финансовата помощ на Банка ДСК, която не за първи път подкрепя инициативи и дейности на ИУ – Варна и с която висшето училище има отлични партньорски отношения, свързани и с обучението на студентите.

Сред официалните гости на събитието бяха Лили Бойчева – регионален директор на Банка ДСК  – Варна, Пиер Адал – представител на ръководството на Експресбанк, негово благоговенство Стойко Стойков от Варненската и Великопреславска света митрополия, Антония Йовчева – директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, Ерна Якова – председател на варненския Районен съд, и други. 

В навечерието на 99-годишнината на ИУ – Варна проф. Стоилов дари на университета и 24 свои графики от периода 1980 – 2000 г., както и 2 маслени картини на Диана Стоилова.

През годините проф. Стоимен Стоилов е известен с редица свои монументални работи в България и в чужбина. През 1980 г. създава първата у нас рисувана керамика – 80 кв.м пано „В света на Йовковите герои“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич. Негови монументални творби има в Община Варна, в Двореца на културата и спорта във Варна, в представителството на ООН във Виена, в централата на фирмата„Хенкел“, в Търговската камара в австрийската столица, в българското представителство на ОССЕ във Виена, в централата на виенския метрополитен и др.