Отзив за проведена мобилност по програма Еразъм+

        Проведена мобилност по Програма Еразъм +

В периода  01.04. 2019 - 05.04.2019  осъществих мобилност с цел преподаване  в Университета на Коимбра, град Коимбра, Португалия. Изнесох лекции по български език и култура и лекции за използването на съвременни методи в обучението по чужд език пред студенти от Факултета за изкуства и хуманитарни науки на университета. Приятна изненада беше за мен, че както по време на часовете, така и в неформалните разговори след тях, студентите проявяваха истински интерес както  към  езика, историята и традициите ни, така и към съвременното развитие на България. Някои бяха посещавали страната ни по Програма Еразъм и вече имаха траен интерес към България, на други това предстоеше, трети бяха студенти-филолози и имаха желание да се запознаят с един славянски език, а имаше и такива, които по различни причини искаха да научат нещо повече за България.  Надявам се студенти от посетения от мен университет  да предпочетат нашия университет за обучение  по Програма Еразъм +, тъй като  имаше интерес към специалностите, които се изучават в ИУ, към възможностите за обучение и за други активности  в нето. 

Във връзка  с провеждането на мобилността  осъществих контакти с Ана Паула Лоурейро, Изабел Сантос и Консейсао Карапиня, преподаватели в Департамента за езици, литератури и култури към Университета на Коимбра. Ана Паула Лоурейро е заместник-директор на Департамента и негов координатор по Програма Еразъм. Поканих колегите да посетят Департамент „Езиково обучение“  при  ИУ – Варна по Програма Еразъм. Те проявиха интерес  и се надявам през следващата учебна година да бъдат наши гости.

Миглена  Маринова,                                                                                                                катедра ”Славянски езици”