Творбите на Вълчан Петров в галерия "Академика" на ИУ – Варна

Отбрани ценители, преподаватели и студенти съпреживяха откриването на изложбата на Вълчан Петров на 12 април 2019 г. в галерия "Академика" на ИУ-Варна.

Вълчан Петров е един от най-забележителните представители на поколението пловдивски художници, чието творчество е буря от багри, историческа и религиозна символика, митология и многопластовост. Роден е в Хисаря през 1947 г., завършва  НХА със специалност „Стенопис“. От 1984 до 1993 г. е директор на Градска художествена галерия - Пловдив. От 1993 г. е художник на свободна практика.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия. Има над 40 изложби в България и чужбина - в Торонто, Барселона, Лондон, Париж, Солун, Букурещ, Амстердам, както и в Австрия и Швейцария. Носител е на много награди, като Специалната награда на град Пловдив, Първа награда на националния конкурс "Философия на виното и живота" от галерия Тодоров, "Златното перо" от галерия "Макта", Специалната награда на град Пьохларн, Австрия.

Гостуващата изложба включва над 20 творби с ясно визуализиран символен език и кодирани теми за християнството, тракийската култура, произхода и бъдещето на човечеството. Осъществява се благодарение на партньорството на галерия „Академика“ и галерия „Кавалет“, посветена е на предстоящите празници – Цветница и Великден и ще бъде изложена в университета до 30 април 2019 г.