"Иде ми да те убия" на Младежкия театър в ИУ – Варна

Постановката "Иде ми да те убия" на Младежкия театър "Николай Бинев" беше представена в зала АУЛА на Икономически университет – Варна на 2 април 2019 г. Гостуването на спектакъла бе част от културния календар за студентите. Многобройната публика на крака аплодира талантливите актьори – абсолвенти от класа на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ, випуск 2018 г.  След спектакъла се проведе вълнуваща и искрена среща-разговор с творческия екип: актьорите Антоан Петров, Атанас Апостолов, Денис Хаят, Мирела Карабанчева, Елица Костова, Шахин Шехзен и режисьорът проф. Здравко Митков.

Автор на пиесата е Ксавие Дюранже, превод: Михаил Маринов, постановка: проф. Здравко Митков, режисьор: Людмила Стоин, сценография: Станислава Глушкова.

„В редиците на съвременните френски драматурзи има писатели с ярко изразен кинематографичен почерк. Те, подобно на най-добрите образци на днешното кино, упражняват в пиесите си характерните за филмовия монтаж напрегнато действие и рязък, отсечен ритъм, подобен на ритъма в джазовата музика. В тази група е и нашият автор – Ксавие Дюранже. Той се занимава с проблема за насилието в днешното ни битие, загърбва културните форми на сценично говорене и черпи драматургичния си език от улицата с нейното разнородно общество. Той взима на фокус бурните дискотечни петъчно-съботни вечери и разкрива с безпощаден тон социалните и морални дисонанси сред младежите в населените с различни социални прослойки съвременни мегаполиси. „ИДЕ МИ ДА ТЕ УБИЯ“ е написана през 1991 г., но за изтеклите години не е загубила нищо от остротата на езика и дълбокия морален разрез на модерното общество. Написал пиесата на 25 годишна възраст, Дюранже показва забележителна способност и бляскав талант да поставя точни социални и морални диагнози на връстниците си от плочниците и паркингите пред лъжливо бляскавия живот в дискотеките. Носител на наградата „Молиер“ за най-добра комедия, Ксавие Дюранже ни въвлича в динамично и чувствено приключение с нашата постановка на „ИДЕ МИ ДА ТЕ УБИЯ“.  Пиеса, която – обратно на заглавието, те кара да се влюбиш в нея.“ – казва проф. Здравко Митков.