Започна 10-ият форум "Кариери" в ИУ – Варна

Започна 10-то издание на традиционния форум “Кариери” в Икономически университет – Варна. Той се провежда от 19 до 22 март 2019 г. в основната сграда, ет. 1, Студентска улица.  Общо 62 са фирмите и организациите, заявили участие до този момент. През първия ден бяха представени 15 фирми в областта на публичната администрация, производствения бизнес, търговията и логистиката.

Форумът беше открит от проф. д-р Евгени Станимиров – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация. Той постави акцент върху това, че в България 68% от работодателите срещат трудности при наемането на работници и служители, а за 27% намирането на кандидати с подходящо съчетание от технически и „меки“ умения е задача с повишена трудност. Шокиращо е, че водещ критерий за намиране на работа за младите хора е КЪСМЕТЪТ, а не подготовката. Проф. Станимиров представи основни данни за Икономически университет – Варна, които го позиционират като лидер в икономическото образование в България. Той анонсира последното признание във връзка с избирането на нашия университет като партньор на Nottingham Business School (NBS - Великобритания) за провеждане на стажове в магистърски програми. През м. септември 2019 г. в ИУ - Варна пристигат 46-ма магистри на NBS от цял свят. В рамките на 10 дни те ще работят в компании, които ИУ - Варна предварително е селектирал.

Към присъстващите се обърнаха още доц. д-р Мария Станимирова – ръководител на Мрежа за сътрудничество с бизнеса UEBN, и Гергана Кръстева – председател на Студентския съвет в ИУ – Варна.

Икономически университет – Варна вече 10 години работи усърдно за кариерното развитие на младите хора и изграждането на устойчиви взаимоотношения с представителите от бизнеса и публичната администрация. Форум „Кариери“ се наложи като едно от най-успешните събития, които събират на едно място фирми от различни браншове, с цел предлагане на студентите на възможности за стаж и/или работа, а на работодателите – високо подготвени млади специалисти в областта на икономиката, управлението, информационните технологии и туризма. В университета непрекъснато се развиват и отчитат споделените идеи от страна на потребителите на кадри. Създадена е иновативна партньорска мрежа UEBN, в която към момента има регистрирани 3780 студенти, 5760 алумни и 1100 работодатели. UEBN съдейства за избора на подходящи кандидати за работа и/или стаж, като предоставя възможност за публикуване на обяви и онлайн кандидатсване от страна на регистрираните работодатели, студенти и завършили.

Акцентът на форум „Кариери“ – 2019 г. е активната предварителна подготовка на студентите за успешно представяне на знанията и уменията им пред работодателите. За тази цел сме организирали интерактивни обучения с едни от най-добрите представители от практиката. През тази година е осигурена възможност за предварително представяне на работодателите и предлаганите работни позиции пред студентите, както и презентирането им в зала по време на форума.

Подробната информация за програмата по дни е публикувана в уебсайта на събитието на адрес: http://forumkarieri.ue-varna.bg/, http://forumkarieri.ue-varna.bg/#programa