Панорама на руското кино в ИУ-Варна

За трети пореден път, Руският културно-информационен център (РКИЦ), София и Културният център на Икономически университет – Варна са организатори на Панорама на руското кино в Аулата на университета, на 10 и 11 април 2019 г. 

Панорамата включва две творби на руското филмово изкуство, които ще бъдат прожектирани от 18.00 часа и ще бъдат представени от Владимир Ястреба, режисьор и продуцент, ръководител на отдел "Кино" на Руския културно-информационен център.

Гагарин: Първи в космоса

10 април 2019 г., 18.00 часа, зала АУЛА

Година: 2013
Жанр: Драма, Исторически
Режисьор: Павел Пархоменко
В ролите: Анатолий Отраднов, Ярослав Жалнин, Сергей Калашников, Сергей Лактюнкин, Вадим Мичман, Данил Воробиев, Михаил Филипов

Ярослав Жалнин се превъплъщава в образа на военния полковник и професионален летец Юрий Алексеевич Гагарин, който стана първия човек в историята полетял в космоса. Филмът на режисьора Павел Пархоменко се фокусира както върху професионалното ежедневие на Гагарин преди паметния полет от 1961-ва година, така и върху отношенията с членовете на семейството му.

Историята разглежда в детайли възхода на Гагарин и обстоятелствата довели до решението именно той да бъде първия човек в космоса. Лентата на Павел Пархоменко е един интимен поглед към живота на един от най-известните астронавти в историята на човечеството и неговото силно влияние върху няколко поколения руснаци.

“Гагарин: Първи в космоса” е първата пълнометражна игрална продукция, която получава пълна подкрепа от страна на семейството на Юрий Гагарин. “Отхвърлихме много предложения, но всички знаехме, че този филм ще бъде различен. Историята е много трогателна и вълнуваща и хората ще я харесат. Това е филм с който всички от семейството се гордеем и с който може да се гордее целия екип работил по създаването му” – Елена Гагарин, дъщеря на Юрий Гагарин.

Трейлър на филма: https://www.youtube.com/watch?v=c7QcSkFBPK8