Панорама на руско кино в ИУ – Варна

Руският културно-информационен център – София и Културният център на Икономически университет – Варна за втори  път организираха Панорама на руско кино в аулата на университета от 28 до 30 ноември 2018 г. 

Прожектирани бяха три изключителни творби на руското филмово изкуство. Филмът „Батальон“ на режисьора Дмитрий Месхиев ни върна в пролетта на 1917 г., когато Февруарската революция променя живота в Русия и хода на Първата световна война и става причина за създаването на първия женски батальон.

Последва филмът „Молот“/боен чук/ на режисьора Нурбек Еген, който завладя младежката аудитория с бурния живот на млад ММА-шампион със световна титла.

Най-очакван и вълнуващ беше филмът „Большой“ на режисьора Валерий Тодоровски - разтъсващ разказ за младата и изключително талантливата танцьорка Юлия Олшанска от малко миньорско градче, която изтегля "щастливия билет" на велика балерина, достойна за главната сцена в Москва.

Водещ на трите филмови вечери беше Владимир Ястреба – режисьор и продуцент, ръководител на отдел "Кино" на Руския културно-информационен център, който запозна младежката аудитория с процеса на създаване на филмите, увлекателно разказа за специфичните условия на заснимане на филмовите сцени и подробности около избора на актьорите.

Гостът изрази удоволствието си от срещата със студентите и преподавателите на ИУ –Варна и обеща нови хитови заглавия на филми за предстоящата 2019 г.