Георги Лечев в галерия "Академика" на ИУ – Варна

Десетки ценители съпреживяха откриването на изложбата на Георги Лечев на 29.11.2018 г. в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Художникът е лауреат на Почетния сребърен кръст на галерия "Кавалет". Настоящата му изложба е плод на творческото сътрудничество между ГАЛЕРИЯ "КАВАЛЕТ" И ГАЛЕРИЯ "АКАДЕМИКА". Посветена е на наближаващия студентски празник 8 декември и ще може да се види до 20 декември.

Георги Лечев е един от художниците – емблема на артистичната комуна "Вулкан". Артист с международна известност. Роден е във Варна на 30 октомври 1949 г. Завършил е ВТУ „Св. св. "Кирил и Методий“ през 1975 г. Художник с над 100 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Япония, САЩ, Австралия, Русия, Дания, Бразилия, Куба, Чили. Артистът е участник в редица световни биеналета на графиката. В последните 30-ина години той работи почти изцяло живопис. 

Художник на жестикуларния темперамент. Един от бунтарите в българското изкуство. Артистичен вятър, който руши канона и наложените рамки, но съхранява лиричната си чувствителност към живота и изкуството. В картините му се противопоставят със сблъсък огън и вода, бунт и покой, дързост и тиха съзерцателност. Всяка негова творба е повик към ценителя – за съпреживяване, за доверие и споделена енергия.