Тържествена церемония по връчване на дипломите на абсолвентитте от факултет "Информатика" при ИУ – Варна

Тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентитте от факултет „Информатика“ при Икономически университет – Варна се състоя на 28.11.2018 г. в зала "Аула". Дипломираните студенти в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ са общо 122-ма, сред които 5-има отличници, в специалностите “Информатика“ и „Бизнес информационни системи“.

Сред официалните гости на промоцията бяха проф. д-р Аврам Ескенази – гост професор в катедра Информатика“ и професор емеритус в ИМИ при БАН, проф. д-р Веселин Хаджиев – зам.-ректор по НИД, доц. д-р Тодорка Атанасова – декан на факултет „Информатика“, проф. д-р Владимир Сълов – ръководител на катедра „Информатика“, проф. д-р Росен Николаев – ръководител на катедра „Статистика и приложна математика“, доц. д-р Илко Илиев – ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“, Петър Павлов – представител на фирма „Адастра“.

С приветствия към абсолвентите се обърнаха зам.-ректорът проф. д-р Веселин Хаджиев и деканът на факултет „Информатика“ доц. д-р Тодорка Атанасова. В своето слово тя подчерта: „Дипломата за висше образование ще ви помогне да превърнете мечтите си в реалност. Но къде другаде има толкова реализирани идеи, колеги, ако не в областта на информационните технологии. Известни са многобройните им приложения, които ежедневно използваме. Информационните технологии са притегателен център за нови студенти, стимул за нови изследвания, един от двигателите на прогреса днес. Ще бъдем щастливи, скъпи колеги, да ви видим сред създателите на модерното информационно общество, естественият път на едно скъпо струващо усилие – вашето обучение.“

Отличниците на випуска и изявени студенти бяха наградени с плакет за отличен успех и грамота от ректора на университета, както и с подарък от фирма „Адастра“.

От името на абсолвентите поздравително слово произнесе една от отличните студенти на випуска Боряна Първанова. Тържествената церемония продължи с връчване на дипломите на останалите абсолвенти, след което според академичната традиция те положиха тържествената Галилеева клетва. Тази традиция идва от 1989 г., когато на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче“ във Флоренция се е състоял митинг в чест на Галилео Галилей. Клетвата беше прочетена от проф. д-р Аврам Ескенази.