Поетична вечер: Рецепта за коледен "Хляб за утре"

Елица ВиденоваРецепта за коледен „Хляб за утре“
Ще го „замесят“ поетесите
Елица Виденова и Камелия Кондова
със специалните „подправки“ на актьора Любен Чаталов
Вкусете го с предчувствие за празник
12.12.2018 г., 18.00 ч., Зала 1 на ИУ – Варна

„Хляб за утре“ (ИК „Хермес“) е седмият поетичен сборник на Елица Виденова. Според нея заглавието му е послание за любов и надежда, че и утре ще ни има, че децата ни ще се сбъдват щастливо, ако ги научим как да замесват хляба си. Защото за нас – българите, хлябът е свещен и не случайно го наричаме „душа“. Той е с нас и в делник, и на празник, в добро и в лошо. Чрез хляба в ритуалите ние общуваме помежду си. За народа ни приготвянето на хляб е натоварено със сакрални и съкровени послания за живот, плодородие, изобилие. „В университета имах неописуем учител по български фолклор – проф. Анчо Калоянов, от когото научих, че в традиционната ни култура хлябът носи представите за раждането, умирането и възкресението.“ – споделя Елица Виденова и допълва: „Има такъв обичай: когато бременна жена за пръв път усети детето си да мърда в утробата й, трябва да омеси погача и да я раздаде на хората. Споделяйки хляба си, споделяме дома си, ценностите си, съдбите си. Е, в моя „Хляб за утре“ аз споделям душата си – с надежда, че Бъдникът в огнището на всеки български дом ще гори с топлина и светлина за сбъдване.“.

     

Книги от същата авторка:

  1. „Луда вода“ (ИК „Пространства”, 1993)

Награда от Националeн конкурс за поетеси „Дора Габе“ -  1996 г.

  1. „Бродница“ (ИК „Няголова”, 1997)

Наградата за поезия „Владимир Башев“ - 1998 г.

  1. „Олтар за Юди“ (ИК „Няголова - Кавалет”, 2000)
  2. „Котва за връщане“ (ИК „Няголова - Кавалет“, 2004)
  3. „Небе на кредит“ (Издателство “Български писател”, 2009)
  4. „Яж ябълки и си мълчи“ (Издателство “Български писател”, 2013).

 Награда „Варна” за литература - 2013 г.

Творческа биография:

Елица Виденова живее и работи във Варна. Завършва магистратура по журналистика и масови комуникации във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Нейни стихотворения са публикувани в редица местни и национални периодични издания (сп. „Родна реч“, сп. „Везни“, сп. „Пламък“, в. „Български писател“, сп. „Съвременник“ и мн. др.). Произведенията й са включени в няколко антологии на българската поезия.

Стиховете й са превеждани и публикувани в престижни литературни издания на руски, украински, френски, полски, македонски, арабски, албански език. Участвала е в редица международни литературни форуми у нас и в чужбина.

Елица Виденова членува в Съюза на българските писатели, Международната академия на писателите (МАП), Международната славянска литературна и артистична академия и Съюза на българските журналисти. Има 20-годишен стаж като телевизионен и радиожурналист, солиден управленски и административен опит. Работила е като репортер, редактор и водещ на предавания в регионални и национални медии, сред които сутрешният блок на БНТ „Добър ден, България“, програма „Море“, „Още по темата“ – МСАТ и др. Авторското предаване за изкуство и култура „КулоарТно” по МСАТ й носи 6 журналистически награди и отличието журналист на годината в областта на културните предавания от Международния журналистически фестивал в Киев през 2003 г. Била е директор на  БНТ – РТВЦ Варна, управител и главен редактор на ТВ „Черно море“, директор на БНР – Радио Варна, а от 2017 г. е ръководител сектор „Връзки с обществеността“ в Икономически университет – Варна.