Акция по кръводаряване в ИУ – Варна

Акция по кръводаряване се състоя на 30.10.2018 г.в Икономическия университет – Варна като част от есенната кампания сред пълнолетни ученици и студенти, която се провежда от Районния център за трансфузионна хематология – Варна.

„Надяваме се да помогнем на много хора. Да дариш кръв не представлява никаква трудност – една много лесна стъпка, с която може обаче буквално да се спаси живот. В предишни години кампанията е била много успешна в университета. Със сигурност ще продължим да правим такива акции.“ – сподели Фатме Алиосман, член на Студентския съвет към Икономическия университет. 

Сред първите, които се отзоваха на акцията, беше 28-годишният Емил Бояджиев, който не е студент в университета, а живее наблизо. Това беше първото даряване на кръв в живота му. „Имах свободно време, постоянно чувам новини за тежки инциденти и хора, които се нуждаят от кръв. На такава възраст съм, че съм в силите си. Здрав съм и реших, че е редно да го направя“, заяви той.

На всеки кръводарител бе предоставена подкрепително-тонизираща храна в размер на 8 лева и служебна бележка за ползване на отпуск по чл. 157 от КТ.