ИУ – Варна беше домакин на тържественото отбелязване на 140 г. от създаването на държавна и съдебна власт във Варна

Икономически университет – Варна беше домакин на тържественото отбелязване на 140 г. от създаването на държавна и съдебна власт във Варна на 25.10.2018 г. В рамките на събитието в конферентна ЗАЛА 1 се проведе изнесено работно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който се председателстваше от министъра на правосъдието Цецка Цачева. На работната среща бяха обсъдени неподходящите битови условия, в които работи съдебната власт в града, както и възможностите за решаването на този проблем. Изслушани бяха административните ръководители на Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна, Административен съд – Варна, Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Варна. В заседанието участваха председателят на варненския Общински съвет и главният архитект на Община Варна, областният управител на област Варна и председателят на Адвокатски съвет – Варна. След заседанието министър Цачева и представляващият ВСС Боян Магдалинчев съобщиха пред медиите, че всички участници в срещата са се обединили около идеята за изграждане на нова Съдебна палата във Варна, която да събере съдилищата и прокуратурите в града под един покрив. Парцелът, който е избран за строежа, е между бул. „Сливница“ и „Хр. Смирненски“. Той позволява 50 000 кв.м. застрояване, както и осигуряването на до 1000 паркоместа. 

След пленума в ЗАЛА 1 на ИУ – Варна беше проведено работно заседание на комисията по „Съдебна администрация“ с участието на почти всички председатели на окръжни съдилища в страната.

Варна е последният освободен български град по време на Руско-турската война – на 27 юли 1878 г. Повече от 3 месеца е продължил процесът за опазване на града от турските войски, където е съществувала турска власт и съдебна система на всички нива. Това положение се запазва до 23 октомври 1878 г., когато във Варна с Приказ № 15 на губернатора Павел Баумгартен са назначени първите български административни и съдебни власти. Точно преди 140 години на 25-ти октомври българският кмет, губернаторът и председателят на Окръжния съдебен съвет във Варна встъпват в длъжност и започват изграждането на свободна Варна.

Кулминацията на отбелязването на 140 г. държавна и съдебна власт във Варна беше тържеството в зала Аула на ИУ – Варна. Сред официалните гости на събитието беше и академичното ръководство на университета. Ректорът на най-старото висше икономическо учебно заведение проф. д-р Пламен Илиев поздрави лично за празника кмета на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и председателя на Окръжен съд – Варна Марин Маринов. Тържеството продължи с поздравителен концерт на представителния духов оркестър на Военноморските сили на България.