Панорама на руското кино в ИУ-Варна: Батальон

Руският културно-информационен център (РКИЦ) в София и Културен център на Икономически университет – Варна са организатори на Панорама на руското кино в Аулата на университета, от 28 до 30 ноември 2018 г. Панорамата включва три изключителни творби на руското филмово изкуство. Те ще бъдат прожектирани от 18 часа в трите последователни дни и представени от Владимир Ястреба, режисьор и продуцент, ръководител на отдел "Кино" на Руския културно-информационен център.

БАТАЛЬОН

28 ноември 2018 г., 18.00 часа, зала АУЛА

Прожекциите са с безплатен вход и субтитри на български.

Русия, 2015, 120'
Режисьор: Дмитрий Месхиев
В ролите:Мария Аронова, Мария Кожевникова, Ирина Рахманова, Марат Башаров, Янина Мелинчик, Альона Кучкова

Пролетта на 1917 г. Февруарската революция е изменила живота в Русия и хода на Първата световна война. Царят вече се е отрекъл от престола. В окопите болшевиките призовават за мир с врага.

Руското офицерство на практика не може да вземе нито едно решение без одобрение от новосъздадените войнишки комитети. В тази обстановка по заповед на Временното правителство се създава женски „батальон на смъртта“ под командването на Мария Бочкарьова – кавалер на Георгиевския орден. С храбростта, мъжеството и спокойствието си жените-герои от „батальона на смъртта“ успяват да повдигат войнишкия духа и доказват, че всяка една от тях по достойнство носи званието воин на руската армия.