Официално започна новата академична 2018/2019 г. в ИУ – Варна

С тържествена сесия в зала АУЛА на 19.09.2018 г. официално беше открита академичната 2018/2019 година в Икономически университет – Варна. В приветственото си слово ректорът проф. д-р Пламен Илиев заяви: „Отбелязването на 99-та учебна година в историята на Икономически университет – Варна е не просто идея за споделяне на дългогодишна история, а последна стъпка към едно изключително знаменателно събитие – сто години от създаването на най-старото висше търговско училище в България. Особено значимо е, че десетилетия наред успяваме да отговорим на толкова много и различни във времето предизвикателства. Успяваме, защото сме заедно. Успяваме, защото инвестираме. Успяваме и сега, когато посрещаме новата учебна година с модернизирана база, пълни аудитории и преизпълнение на държавната поръчка за прием на студенти с над 15%. През текущата година броят на зрелостниците в България е 55 000, а реално кандидатстващите в българскитe университети са около 35 000. При тази ситуация към 15.09.2018 г. Икономически университет - Варна записа за обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ 1 700 студенти, т. е. с около 200 над определената държавна поръчка. Проф. д-р Пламен Илиев поздрави първокурсниците с избора им на университет и добави: „През годините ще имате възможност да откриете, че  обучението във висшето училище е период на изпитания, в който ще тествате желанието да постигнете мечтите си. Да бъдеш приет за студент в Икономически университет – Варна е само началото. Пътят ви в професионален план, вашата кариера, ще зависят от вашата смелост. Смелост да кажете на глас какво очаквате от нас; смелост да защитите идеята си; смелост да спорите с вашите преподаватели. Затова бъдете смели и отстоявайте своята позиция!“

Най-желаните специалности сред новоприетите студенти в ИУ – Варна са „Туризъм“, „Финанси“, „Мениджмънт“, „Маркетинг“. Сериозен интерес регистриха и новите специалности „Дигитални медии и ПР“ и „Мобилни и уеб технологии“, в които са записани общо над 100 студенти. Атестат за интереса към образователната услуга на ИУ – Варна е преизпълнението на държавната поръчка за прием с около 15 процента. 12 първокурсници са приети с максимален бал.

Водещ на тържествената сесия беше зам.-ректорът по учебната дейност и акредитацията проф. д-р Евгени Станимиров. Официални гости на събитието бяха областният управител на Варненска област Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних, свещеник Стойко Стойков от Варненската и Великопреславска света митрополия, Лилия Христова - директор на Дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна, председателят на Окръжен съд – Варна Марин Маринов, председателят на варненския Районен съд Ерна Якова, бивши ректори на учебното заведение, студенти и родители. 

Присъстващите студенти и преподаватели бяха приветствани от областния управител Стоян Пасев: „Вярвайте на преподавателите си. Те мислят само доброто за Вас. Избрахте верния път. Това е университета, това е града. За мен е чест откакто съм областен управител 10-ина пъти да режем с проф. Илиев ленти. Оценка е и, че има министър от вашия университет.“

„За мен е чест да открия новата учебна година в тази емблематична сграда на най-старото висше търговско училище в България. Икономическият университет е еталон за висше образование в страната. Във вас, студенти, виждаме бъдещето, а бъдещето е във вашите ръце“, поздрави първокурсниците кметът Иван Портних.

От името на първокурсниците слово произнесе Радина Славова, приета с максимален бал 24 специалност „Финанси“.

Поздравителни адреси по случай новата академична година ИУ – Варна получи от народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ в 44-то НС, 3-и МИР – Варна, кмета на Район „Приморски“ Петя Проданова, Националното представителство на студентските съвети, ректора на ТУ – Варна проф. д-р Росен Василев, ректора на МУ – Варна проф. д-р Красимир Иванов, ректора на ВСУ „Ч. Храбър“ проф. д.пс.н. Галя Герчева и др.

След тържествената сесия се състоя поздравителен концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Гергана“ и талантливи студенти от ИУ – Варна. Освен това първокурсниците имат възможността на 19 и 20 септември да опознаят своя университет и клубовете по интереси в рамките на информационните дни, организирани специално за тях.