Рекорден брой участници в Националната университетска олимпиада в ИУ – Варна

Рекорден брой участници в Националната университетска олимпиада в ИУ – Варна

Над 460 ученици от ХI и XII клас от 8 града в Североизточна и Северозападна  България участваха в Националната  университетска олимпиада, организирана от Икономически университет – Варна на 25.11.2017 г. 11 бяха тематичните области, в които те се изявиха. Това им дава възможност за  включване в ранен прием в ИУ – Варна и избор на специалност.

120 са студентите,  приети във висшето училище през тази учебна година чрез участие в  Национална олимпиада, съобщи по време на  официалното откриване на събитието проф. д-р Евгени Станимиров – зам.-ректор по учебна  дейност и акредитация.

Тази година университетът предложи разнообразие от тематични области, в които учениците можеха да се изявят. Това е чудесен начин да достигнат по-бързо до желаното от тях икономическо образование. Секциите бяха: „Агробизнесът и селските райони – икономика, иновации и растеж“, „Градове на бъдещето“, Икономика, Маркетинг, „Правни, социални и хуманитарни науки“, „Работното място на бъдещето“, Счетоводство и одит, Български език и литература, Руски език, Английски език, Немски език, Френски език. Най-голям беше интересът към секция „Счетоводство и одит“.

Резултатите  от Националната  университетска олимпиада ще станат известни в началото на м. декември. Всички ученици, които са постигнали резултат над 50%, могат да кандидатстват, но за лауреати се смятат първите три места. Първият в съответната секция се освобождава от семестриалните такси за една учебна година, а вторият и третият – от една семестриална такса.

Преди началото на състезанието беше организиран опознавателен тур за участниците из сградата на университета. Те посетиха Студентската улица с Информационния център, офиса на Студентския съвет, Тестовия център и компютърните зали, библиотеката, Културния център, Спортния комплекс и др. Учениците бяха впечатлени от материалната база и условията за обучение, които предлага университетът.