Тържествена промоция по връчването на дипломи на факултет "Управление" в ИУ – Варна

Тържествената промоция по връчването на дипломи на факултет "Управление" в Икономически университет – Варна се състоя на 16.11.2017 г. в зала "Аула". Дипломираните студенти в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ на специалностите „Маркетинг“, „Международен бизнес“, МИО, „Туризъм“ и „Мениджмънт“ са общо 498. От тях 28 са отличници, от които  двама с успех отличен 6.00.

На церемонията присъстваха много гости, сред които родители и приятели на студентите, както и представители на бизнес средите във Варна: Иван Табаков - председател на Варненската търговско-индустриална камара, Павлин Косев - генерален мениджър на хотели "Аква" и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Отличничката на випуска Христина Николаева Сургучева произнесе приветствено слово от името на всички студенти. То развълнува академичното ръководство, гостите и колегите й и всички в залата я приветстваха с бурни аплодисменти. Ето и част от него:

„Уважаеми колеги и колежки, преподаватели, гости!

Днес се затваря една четиригодишна страница от нашия живот като студенти. От днес официално всички можем да се наречем икономисти. Когато все още бях в гимназия, в съзнанието ми при споменаването на думата „икономист” се превърташе кратък десетсекунден монтаж на човек с идеално спретнат вид, добре изгладени дрехи, широка усмивка. Анализатор, готов да превзема света на цифрите с остър ум. Съвсем далеч от тази идеалистична и оптимистична визия се намирах обаче, когато прекрачвах прага на университета в първи курс, тъй като не разполагах с нищо друго освен блаженото си невежество...

Всички сме тук днес, защото заедно извървяхме трънливия път към балансиране на икономическото обучение с икономичния живот в една изключително променлива среда с много неизвестни, в която единствената неумолимо константна величина беше предстоящата сесия. Но успяхме и това е най-важно! Една мъдра жена веднъж ми каза, че истинските оценки ги пише животът и че ако искаме да сме достойни хора, трябва да заслужим неговата положителна оценка. Затова, независимо от всички изпити, които сме взели в университета, най-големият тепърва предстои. Вярвам, че всеки един от вас ще се превърне в успял човек и ще постигне желанията си. Без значение към какво се стремите искам да ви пожелая постигането на успеха да се осъществява без да се налага да правите компромис със себе си и с това, което наистина искате да бъдете. Изградете се като личности достойни не само за обществото - създайте се като хора, достойни сами за себе си, които имат вяра във възможностите си и които, когато останат насаме със себе си, не се опитват отчаяно да заглушават гузната си съвест. Ганди е казал, че трябва да бъдем промяната, която искаме да видим в света. Мисля, че за сегашните обстоятелства е по-правилно да кажем, че не промяната искаме да бъдем, а тоталната иновация. Образованието, което получаваме днес ще ни направи по-силни и мотивирани хора утре, конкурентоспособни, трудолюбиви, отворени към нови хоризонти.

Силата на информацията е силата на младите и именно от нас зависи дали ще използваме тази сила, за да оставим наследство за следващите поколения. Не се страхувайте да сте различни, не се страхувайте да предлагате луди идеи. Бъдете смели откриватели на всичко неизвестно, непримирими и борбени до края. Светът е наш и нищо не може и не бива да ни спира по пътя към превземането му. Бъдете скромни, но никога смирени; добри, но не наивни; бъдете сериозни и отговорни хора, които обаче не се взимат твърде насериозно; помагайте и прощавайте. Усмихвайте се често и не се страхувайте да покажете на света какво можете, защото сте най-добрите и това няма как да се промени. Честито завършване на всички колеги!“