Студенти на ИУ-Варна спечелиха второ място в QUERYADA 2017

Студенти на ИУ-Варна спечелиха второ място в QUERYADA 2017

Национално състезание по извличане на данни за студенти и ученици – QUERYADA 2017 се проведе на 14 и 15 октомври 2017 г. във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, който е негов организатор.  Съорганизатор е ИТ компанията „Адастра - дългогодишен партньор на Икономически университет – Варна.

Състезанието се провежда всяка година, като основните цели на организаторите са следните:

  • Да се подобрят уменията на ученици и студенти за работа с бази от данни – моделиране и извличане на данни;
  • Да се мотивира интересът към работата със семантични данни;
  • Да се осигури предизвикателство и възможност за изява;
  • Да има провокация с равен старт на всички участници;
  • Да се дадат начални стъпки към област, която е сред най-бързо развиващите се, търсени и перспективни специалности на бъдещето – Data Sciense;
  • Да се осъществи връзка между работещите в практиката и студентите по бърз и ефективен начин.

В надпреварата се включиха 10 отбора, всеки от които с по трима участници. В един от екипите се включиха студентите от Икономически университет - Варна Даниела Зидарова /към момента магистър по „Информатика“/ и Станимир Тенев /магистър в специалност „Бизнес информационни системи“/. Те извоюваха две призови места на състезанието: първо във втори кръг, където спечелиха най-много точки от задача с писане на заявки върху семантични данни с използване на SPARQL език за извличане на данни, и  второ място в крайното генерално класиране на всички отбори.
Даниела и Станимир са участници от четвърто издание на проект "IT Мастър клас" с организатори Центърът за изледване и прилагане на нови информционни и комуникационни технологии /ЦИПНИКТ/ и катедра "Информатика".