Връчване на почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ИУ - Варна

Връчване на почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ИУ - Варна

Икономически университет – Варна тържествено отбеляза
100-годишнината от построяването на академичната сграда на университета
и удостои д-р Волфганг Шюсел с почетното звание „Доктор хонорис кауза“
на Икономически университет – Варна 

            На 28 септември 2015 г. с почетната титла „Доктор  хонорис кауза“ на Икономически университет – Варна бе удостоен д-р Волфганг Шюсел, федерален канцлер на Австрия през периода 2000 – 2007 г. Церемонията бе придружена с празничното честване на 100-годишнината от построяването на академичната сграда на университета. Тържественото събитие се проведе в присъствието на посланика на Австрия Негово превъзходителство Роланд Хаузер, академичната общност на Икономически университет – Варна и други варненски университети, представители на културните и бизнес среди на града. Гости на тържеството бяха носителят на Хердерова награда проф. Стоимен Стоилов и художникът Никола Манев.

            Церемонията бе официално открита от ректора проф. д-р Пламен Илиев, който огласи решението на Академичния съвет от 2 юли 2015 г. за удостояването на д-р Волфганг Шюсел с най-високото почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Икономически университет – Варна за изключителен принос към укрепването на демократичните основи на европейското общество. Ректорът връчи на д-р Волфганг Шюсел почетен диплом – свитък на латински език и почетния знак на университета. В своята академична реч д-р Волфганг Шюсел  подчерта значимостта на интелектуалния потенциал като най-важен ресурс за развитието на обединена Европа.  „Оптимизмът е задължителен!“ бе посланието на почетния гост към академичната общност на университета и най-вече към младите хора.  

Д-р Волфганг Шюсел е вицеканцлер на Австрия и федерален министър на външните работи от 1995 до 1999 г., а от 2000 до 2007 г. той е  федерален канцлер на Австрия. Д-р Волфганг Шюсел изиграва ключова роля за присъединяването на България към Европейския съюз, като по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС от юли до декември 1998 г., както и от януари до юни 2006 г. той категорично подкрепя страната ни в усилията й за включване в обединеното европейско семейство. От 1989 до 1995 г. д-р Волфганг Шюсел е федерален министър на икономиката на Австрия. От 1975 до 1991 г. е генерален секретар на Австрийската бизнес федерация. През периода от 1995 до 2007 председателства Австрийската народна партия. От 2007 г. насам д-р Волфганг Шюсел е член на съвета на настоятелите на Фондация Бертелсман, а от 2010 г. – член на надзорния съвет на Акционерно дружество RWE. От 2008 г. е президент на Австрийското общество по външна политика и обединените нации. Д-р Волфганг Шюсел е роден през юни 1945 г. във Виена. Следва икономика и право във Виенския университет, където през 1968 г. придобива титлата „доктор по право“.

Заедно с тържествената церемония по връчване на титлата „Доктор хонорис кауза“ на Икономически университет – Варна, в присъствието на почетните гости университетът отбеляза 100-годишината от построяването на своята академична сграда. Събитието се състоя в парадното фоайе пред сътворените специално за юбилея монументални платна носителя на Хердерова награда проф. Стоимен Стоилов, на фона на изпълненията на Български камерен оркестър – Добрич под диригентството на Милен Апостолов. Ректорът проф. д-р П. Илиев разказа историята на създаването на сградата на Икономически университет – Варна.

Сградата на Икономически университет – Варна е паметник на културата с национално значение и един от символите на града. Основният камък на зданието е положен през 1911 г., като в основите се вгражда актът за строежа, който гласи: “...Днес, неделя, 18 ноември 1911 г. от Рождество Христово, в царуването на Негово Величество Фердинанд I, Цар на българите...се положи основният камък на зданието за Търговско училище при Варненската търговско-индустриална камара. Целта на това учебно заведение е да дава търговско образование на младежи, които са се посветили на повдигането на българската търговия и стопанство за благото и успеха на българското царство...” На тържественото събитие присъстват министър председателят Иван Евлогиев Гешов, негово Високо Преосвещенство митрополит Симеон, членове на Варненската търговско-индустриална камара и жители на града. За сътворяването на академичната сграда на първото висше търговско училище в България допринасят арх. Никола Лазаров, Атанас Буров, скулпторът Кирил Шиваров, чието дело е фасадата на официалния вход, увенчана с фигурите на покровителя на търговията Хермес и богинята на мъдростта Атина.

            Днес Икономически университет – Варна продължава традициите на своите основатели, като съчетава процеса на създаване и разпространение на знание с непрекъснат стремеж към обогатяване на културния и духовен кръгозор на студентите и академичната общност.

Слово на д-р Волфганг Шюсел  Слово на д-р Волфганг Шюсел

 

28.09.2015 г.
гр. Варна

1 октомври 2015 г.
Благодарствено писмо от д-р Волфганг Шюсел